Stage in shanghai

Inmiddels ben ik al weer een half jaar terug in Nederland na mijn stage in Shanghai. Ik heb daar prachtige ervaringen mogen opdoen, en kan het daarom zeker aanraden om ook een stage in het buitenland te doen. Om je een handreiking te doen, wil ik hier beschrijven welke voorbereidingen je moet treffen voor jou stage. Dit bericht is toegespitst op een stage in Shanghai. Het kan echter ook zeker gebruikt worden als je stage wilt lopen in andere Chinese steden, en ook in grote mate als je in een ander land stage wilt gaan lopen.

Voorbereiding

Misschien denk je wel dat je enorm veel moet voorbereiden als je stage wilt gaan lopen in het buitenland. Als je stage wilt gaan lopen in een stad als Shanghai, valt dit reuze mee. Als je serieus met dergelijke plannen in je hoofd rondloopt, is een van de eerste dingen die je moet doen, je thuisfront inlichten.

Informeer je ouders

Afhankelijk van je leeftijd en of je nog thuis woont of niet, moeten je ouders (en/of je vriend(in), vrienden) dit even verwerken. Waarschijnlijk zal hun eerste reactie negatief zijn. “Zou je dit nu wel doen?”, of misschien wel: “geen sprake van, dat is veel te onveilig!”. Dat ze zo reageren, is natuurlijk. Ze zijn gewend je met grote regelmaat te zien en ze zijn ongerust dat je iets zal overkomen. Ze reageren zo uit liefde en omdat ze om je geven.

Ga er niet tegenin als ze negatief reageren. Geef ze de tijd om het te verwerken en praat er af en toe eens over. Na verloop van tijd zullen ze met je mee gaan denken, en het zelfs trots rondvertellen.

Zorg voor voldoende budget

Geldproblemen kunnen voor veel stress zorgen. Zorg ervoor dat dit jou niet gebeurd en spaar voldoende geld op voor deze periode. Je kunt ook vragen of je ouders je willen sponsoren tijdens deze periode. Mijn ervaring is dat de stage niet voldoende betaald om van rond te kunnen komen.

Daarnaast kun je hier in Nederland misschien makkelijk rondkomen van 500 euro per maand. In Shanghai kan dit niet. Niet omdat alles er duur is, integendeel! Bijna alles is goedkoper als in Nederland. Als je echter daar aan de andere kant van de wereld zit, wil je ook wat van je omgeving zien. Je wilt Shanghai proeven, ruiken en zien. Tevens bezoek je veel gemakkelijker steden als Beijing, Hongkong en Hanghzou als je al in Shanghai bent. Zorg dat je hier budget voor hebt!

Regel een stageplaats

Geen idee hoe je een stageplaats in Shanghai zou moeten regelen? Ga je netwerk eens af! Het zal je verbazen hoeveel mensen  kennissen(of via via) hebben in Shanghai, of misschien heeft de multinational waar ze werken ook wel een vestiging in Shanghai! Laat iedereen het weten dat je op zoek bent.

Een tweede, eenvoudigere optie is het inschakelen van een stagebureau. Zij kunnen je helpen met het vinden van een stagebedrijf. Vaak hebben zij zelf een database met bedrijven waar je stagiaires kunnen plaatsen. Ook kunnen zij je helpen met een appartement, en hebben zij een groot netwerk in Shanghai.

Haal vaccinaties

Als je naar Shanghai wilt, zijn de volgende vaccinaties aan te raden. Ze zijn niet verplicht, maar het is wel zo verstandig om je te laten vaccineren. Deze kun je krijgen door een afspraak te maken met je lokale GGD.

Buiktyfes en DTP zijn beiden 1 prik. Hepatites A&B kunnen samen, maar ook apart en zijn meerdere prikken. Je kunt het beste minimaal 6 maanden van tevoren de vaccinaties gaan halen, omdat je voor Hepatites meerdere prikken nodig hebt, verspreid over een half jaar.

Regel je visum (en een paspoort als je die nog niet hebt)

Regel ongeveer 1 á 2 maanden van tevoren je visum. Je kunt hiervoor zelf naar de ambassade gaan, maar het regelen via een partij als Visum.nl is eenvoudiger en waarschijnlijk ook goedkoper. Het is altijd even afwachten of het allemaal in één keer lukt hiermee. Zelf kreeg ik meteen een visum voor 180 dagen. Van anderen hoorde ik dat zij maar voor 90 of zelfs 30 dagen een visum kregen. Zij moesten dat dus in Shanghai regelen, of even het land uit via bijvoorbeeld Hongkong. Hier wat meer info over China’s voorwaarden.

Zet een eigen blog op

Door te bloggen over wat je meemaakt, houd je wat meer contact met het thuisfront. Tevens is het een leuke herinnering voor later. Je kunt dan teruglezen wat je allemaal hebt meegemaakt. Als je een beetje handig bent, registreer je een eigen domein en zet je daar bijvoorbeeld WordPress op. Als je dat te veel gedoe vind, kun je een eigen blog registreren op WordPress.com. Als je echts iets simpels wilt, kun je een weblog aanmaken op Waarbenjij.nu.

Dingen regelen in Nederland

Waarschijnlijk zijn er ook in Nederland nog een boel kleine dingen die je moet regelen. Hierbij kun je denken aan:

  • Post. Ik heb mijn ouders gevraagd mijn belangrijkste post open te maken en mij hierover te mailen.
  • Je baantje opzeggen/pauzeren.
  • Telefoonabonnement opzeggen of pauzeren.
  • Je woonsituatie op uitwonend zetten bij DUO(IB-groep) voor meer stufi. Eventueel een lening aanvragen.
  • OV-chipkaart stopzetten. Je krijgt dan een vergoeding per maand (iets van 70 euro per maand volgens mij).
  • Reisverzekering afsluiten. Altijd handig als je iets overkomt. Verdiep je hier even goed in. Een doorlopende reisverzekering dekt vaak aardig wat.

Kosten van een stage in Shanghai

Wat geef je eigenlijk uit per maand, als je woont in Shanghai? Dit hangt natuurlijk geheel af van je eigen bestedingspatroon, hoe zuinig je leeft. Je moet in ieder geval denken aan de volgende vaste kosten. De huur van je appartement bedraag tussen de 250 en 450 euro. Je kunt het beste samen met iemand anders een appartement delen. Dit scheelt in de kosten qua huur, maar ook de kosten van internet, gas, water, stroom(rond de 50-100 euro per maand) en de Ayi(30 euro per maand) deel je.

Deze posten zijn meestal redelijk stabiel. Je hebt ook nog een aantal andere posten die je zo hoog kunt maken als je zelf wilt. Je kunt veel uitgaan wat je een berg duiten kost. Je kunt een maand eten voor 100 euro als je net zo creatief bent als de Chinezen. Ik zou voor voedsel echter minstens 200 euro per maand rekenen, en als je regelmatig uit eten wilt bij westerse restaurants, zit je eerder richting de 300-400 euro per maand.

Als je liever de taxi pakt(starttarief rond de 2 euro, 20-30 cent per kilometer) dan de metro(maximaal 40 cent per rit), jaag je jezelf ook onbewust op hoge kosten. De taxi mag dan goedkoop zijn, als je hem te vaak neemt, betaal je je scheel.

Reken erop dat je in de eerste en in de laatste maand extra veel uit geeft. In de eerste maand moet je vel dingen aanschaffen. Ik moest bijvoorbeeld pannen, bestek, lakens en handdoeken kopen. Deze dingen kun je moeilijk meenemen uit Nederland. Gelukkig zijn ze niet heel duur in aanschaf. Ook de laatste maand is duur. Je wilt nog even wat dingen bezoeken, wat laatste dingen aanschaffen, spullen terugsturen. Dit loopt snel in de honderden euro’s.

Ik denk dat de kosten van het verblijf in Shanghai wel iets was wat ik heb onderschat. Vooraf denk je dat je zuinig kunt leven, maar als je er eenmaal bent, wil je er zo veel mogelijk van genieten en geef je veel uit. Het is goed om hier vooraf rekening mee te houden. Het scheelt overigens ook veel met welke mensen je omgaat. De ene groep gaat altijd naar dure plekken, de andere eet minder vaak, of goedkoper.

Nog 6 tips voor stagelopen in Shanghai

Begin ruim van tevoren met het regelen

Zelf ben  ik een jaar van tevoren ongeveer bezig gegaan. Zo ruim van te voren hoef je ook weer niet te beginnen maar zorg er wel voor dat je genoeg tijd er voor neemt. Het is niet zo maar wat om even een half jaartje naar het buitenland te gaan, en het levert veel stress op als je het in een korte tijdsspanne moet regelen.

Leer de taal

Ik zeg niet dat je de taal vloeiend moet leren spreken in de paar maanden dat je er bent. Er gaan eenvoudigweg veel deuren voor je open als je moeite doet om de taal te leren. De Chinezen waarderen het echt als je probeert Chinees te leren en ze helpen je graag om je vaardigheden te verbeteren. Tevens zijn ze een stuk bereidwilliger als je hen dingen in het Chinees vraagt in plaats van in het Engels. En… had ik al gezegd dat bijna niemand Engels spreekt?

Investeer in een netwerk

Als je niet snel een groep mensen om je heen hebt, zul je je alleen gaan voelen in deze enorme stad. Om mensen te leren kennen kun je je baas vragen of hij je eens uit eten wil nemen samen met wat anderen. Je kunt contact zoeken met (de vele) Nederlandse en internationale studenten die in Shanghai studeren. Je kunt netwerkborrels bezoeken zoals die van Nextstep of activiteiten van de Nederlandse Vereniging Shanghai of de Sjanghai.com borrel.

Ga om met locals

De lokale bevolking weet vaak meer dan de expats en de internationale studenten in Shanghai. Hoewel zij je goed in kunnen lichten over uitgaansgelegenheden en bezienswaardigheden, kunnen lokale mensen je met andere dingen helpen. Engelssprekende Chinezen kunnen je bijvoorbeeld helpen om dingen te vertalen. Ze kunnen tickets voor je kopen en onderhandelen als je bepaalde zaken wilt kopen.

Neem creditcards mee

Altijd handig als je eens je bankpas verliest zoals bij mij gebeurde. Uiteindelijk heb ik een week of 5-6 zonder pas gezeten. Ik was blij dat ik creditcards meegenomen had!

Regel een Ayi

Zij houd je appartement schoon voor iets van 1,50 euro per uur. Een Ayi(schoonmaakster) is niet decadent in Shanghai. Bijna iedereen heeft er een.

Volgens mij zijn dit de belangrijkste punten…

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Schroom niet om me even een mail te sturen als je nog verdere vragen hebt.

http://www.gezondopreis.nl/showziekte.aspx?ziekte=Buiktyfus

4 Comments

  1. Frank Says:

    Hey kerel, blijf je nog bloggen of heb je het daar nu te druk voor? Dit is trouwens die website voor dat Chinese project die ik onlangs in twee dagen in elkaar heb gezet.

    http://www.dutchhealtharchitects.nl/

    Gebaseerd op het standaard thema van WordPress 3.0, wat best wel fijn te modificeren is.

  2. Hans Says:

    Ligt er een beetje aan hoeveel tijd, zin en inspiratie ik heb. Ik wil binnenkort wel weer wat gaan schrijven, maar dan wat meer over internet marketing en wat prive schrijfsels.

    Mare, die website van je lijkt niet te laden…

  3. Kim Says:

    Beste Hans,
    Ik zou heel graag stage willen lopen in Shanghai. Waar heb jij stage gelopen en hoe heb je deze stage gevonden?

    Alvast bedankt!

    Groetjes, Kim

  4. Hans Says:

    Hoi Kim, neem eens contact op met Michael en Lonneke van 2-Shanghai. http://www.2-shanghai.com. Zij kunnen je verder helpen.

    Ik heb mijn stage overigens niet via hen geregeld. Ik heb stage gelopen bij Tribal China in Pudong, Shanghai. Dit heb ik echter via mijn netwerk geregeld.
    Succes!

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.